Najčešća pitanja korisnika

Šta se podrazumeva pod garantovanom ponudom?

Garantovana ponuda predstavljaja obračun svih troškova kupovine i dostave iz Amerike, što znači da nećeš imati nikakvih dodatnih troškova prilikom preuzimanja paketa u Srbiji, na tvojoj adresi stanovanja. Garantovanu ponudu dobijaš nakon slanja upita ili korišćenjem automatskog kalkulatora na sajtu Američkog poštara.

Šta Američki poštar garantuje?

Američki poštar garantuje:

 • tačnost isporuke u vremenu koje je predviđeno za svaku transportnu opciju a koje je iskazano u automatskom kalkulatoru ili ponudi
 • da će roba korisniku stići bez fizičkih oštećena (odnosi se samo na kupovinu novih proizvoda)
 • isporuku paketa na adresu u Srbiji koju je korisnik ostavio prilikom plaćanja porudžbine
 • iznos koji se nalazi u ponudi odnosno da korisnik neće platiti ni jedan dodatni cent više
 • profesionalno rukovanje robom korisnika
 • rešavanje svih problema sa prodavnicama i prodavcima u USA ukoliko do njih dođe (telefonom i email-om)

Šta Američki poštar ne garantuje?

Američki poštar ne može da garantuje:

 • kvalitet kupljenog proizvoda koji zavisi isključivo od proizvođača
 • da je boja koju si poručio, a koju smo kupili po tvojim instrukcijama, identične nijanse kao što vidiš na svom monitoru
 • da veličina koju si odabrao, a koju smo kupili po tvojim instrukcijama, ti je veća odnosno manja u zavisnosti od proizvođača
 • tačnost opisa proizvoda na sajtu prodavca
 • vreme isporuke robe od internet prodavnice u USA do našeg magacina u USA
 • da će originalno pakovanje biti fabrički zatvoreno
 • da će originalna ambalaža biti neotvorena ili neoštećena

Da li može da se desi da porudžbina ne stigne u garantovanom roku?

Da. Ovo se dešava izuzetno retko ali je moguće da porudžbina ne stigne u garantovanom roku.

Iz kog razloga porudžbina može da probije garantovani rok isporuke?

U praksi se pokazalo da iako 98% porudžbina stiže u roku ili ranije, vrlo retko se desi da isporuka robe iz USA zakasni u odnosu na ono što je Američki poštar garantovao.

Šest najčešćih razloga zašto porudžbina može da zakasni su:

 • Carinske vlasti SAD su zadržale paket radi dodatne provere (ovo se ne dešava često ali jeste praksa da se paketi nasumično pregledaju i prilikom izlaska iz USA)
 • Carinske vlasti Srbije su duže procesuirale paket od prosečnog vremena obrade
 • Carisnke vlasti Srbije su zatražile dodatnu dokumentaciju o robi koja se prevozi
 • Nepredviđene okolnosti u međunarodnom poštanskom transportu (veoma retko se dešava da paket bude loše skeniran u tranzitu ili prilikom dolaska u Srbiju)
 • Da paket stigne u našu ispostavu u Srbiji dan pre državnog praznika tako da korisniku ne može da bude isporučen prvog sledećeg dana. Ovo je posebno važno za korisnika koji koristi ekspres ili brzo transportnu opciju.
 • Ukoliko korisnik živi u manjem mestu često je praksa da PostExpress ne isporučuje pakete svakog dana već dva ili tri puta u toku nedelje. U tom slučaju garantovana isporuka paketa može da zakasni 2-3 dana i Američki poštar u tom slučaju neće izvršiti nadoknadu korisniku

Da li će mi Američki poštar refundirati neki deo troškova ukoliko se ne ispoštuje garantovani rok isporuke?

Ukoliko dođe do kašnjenja paketa Američki poštar će ponuditi jednu od tri opcije:

 • Refundaciju novca u iznosu razlike između plaćene transportne opcije i prve sledeće sporije transportne opcije. Na primer, ponudu sa brzo opcijom je korisnik platio $100 a ponuda sa standardnom opcijom je bila $95. Ukoliko paket zakasni i isporuči se u rokovima standardne opcije Američki poštar će refundirati $5 korisniku.
 • Kupon od $6 za bilo koju sledeću porudžbinu u bilo kojoj prodavnici
 • Kupon za sledeću porudžbinu težine do 4lbs koju ćemo isporučiti brzom opcijom po ceni ekonomične (vrednost kupona $10)

Da li garantovana ponuda uključuje troškove carine i PDV ili to plaćam dodatno?

Da, garantovana ponuda koju dobijaš za svaki upit uključuje PDV kao i carinu za uvoz paketa, naravno, ukoliko se za tu vrednost robe carina dodatno plaća.

Da li plaćam nešto dodatno prilikom preuzimanja paketa?

Ne, ne plaćaš ništa prilikom preuzimanja paketa i nemaš nikakvih dodatnih troškova. Sve je obuhvaćeno garantovanom ponudom.

Na koji način mogu da platim vaše usluge?

Uplatu Američkom poštaru možeš obaviti na 2 načina i to: platnom karticom Visa, Master i Amex ili PayPal-om.

Da li plaćam unapred ili pouzećem, nakon preuzimanja paketa?

Potrebno je da izvršite uplatu u punom iznosu ponude, kako bismo pokrenuli proces kupovine i dostave željenog proizvoda iz Amerike. Od uplaćenog novca kupujemo proizvod/e, plaćamo transport do Srbije, osiguranje paketa i carinske dažbine.

Da li kupujete proizvode i u prodavnicama koje nisu na vašem spisku?

Da, kupujemo proizvode i sa internet prodavnica iz Amerike koje se trenutno ne nalaze na stranici sa spiskom prodavnica.

Da li ja mogu da kupim proizvode i pošaljem ih na vašu adresu u Americi?

Nažalost, za sada nemamo takvu mogućnost. U želji da korisnicima damo najpovoljnije cene kupovine i dostave iz Amerike, kao i garanciju svih troškova i rokova dostave, neophodno je da mi obavimo kupovinu za Vas.

Da li radite licitacije na eBay.com?

Da, radimo licitacije na eBay.com internet prodavnici. Pre licitacije je neophodno da uplatiš pun iznos garantovane ponude za željeni iznos maksimalne eBay.com licitacije. U slučaju da pobedi viša licitacija od tvoje naplatićemo $5 fiksno po licitaciji našu proviziju a ostatak ćemo ti refundirati. Ukoliko tvoja licitacija pobedi nećemo naplatiti ništa dodatno osim garantovane ponude. Ukoliko tvoja maksimalna licitacija bude viša od dobitne licitacije razliku ćemo refundirati. Po završetku licitacije moguće je videti koji iznos je pobedio tako da u svakom trenutku znaš tačno da li je tvoja licitacija pobedila i sa kojim iznosom ili ne.

Koje su maksimalne dimenzije proizvoda koje prevozite?

Maksimalne dimenzije paketa koje možemo da prevezemo, definisane su na sledeći način:
– najduža stranica paketa ne sme da bude duža od 36 inča (90 cm)
– najduža stranica i obim paketa, kad se saberu, ne smeju da prelaze 79 inča (200 cm)

Koje sve transportne opcije imate u ponudi?

U ponudi imamo 4 transportne opcije i to:

 1. Ekonomično (Rok dostave za 3 do 6 nedelja)
 2. Standardno (Rok dostave za 2 do 3 nedelje)
 3. Brzo (Rok dostave za 1 do 2 nedelje)
 4. Ekspres slanje (Rok dostave za 5 do 9 dana)

Rokovi dostave se računaju od trenutka kada sva roba iz porudžbine stigne u naš centralni magacin u USA.

Kako da preračunam težinu iz funti u kilograme (lbs u kg)?

Da bi američke funte (lbs) preračunao u kilograme, podeli broj funti sa 2,2046.

Primer: 22 lbs / 2,2046 = 10kg.

Kako da preračunam težinu iz unci (oz) u funte (oz u lbs)?

Da bi uonce (oz) preračunao u funte (lbs), pomnoži broj ounce (oz) sa 0.062.

Primer: 16oz * 0.062 = ~1lbs

Da li sarađujete sa firmama?

Američki poštar je internet servis koji svoje usluge pruža fizičkim licima na teritoriji Srbije. Nažalost, trenutno ne pružamo usluge kompanijama.

Da li kupovina robe u više prodavnica usporava isporuku do Srbije?

Da. Ukoliko kupuješ robu na više različitih internet prodavnica paket ka Srbiji će biti poslat tek kada i poslednji paket od prodavca stigne u naš magacin. Tada treba dodati još jedan radni dan za spajanje svih paketa u jedan veliki paket koji se onda šalje u  Srbiju. Tek tada se računa garantovano vreme za isporuku do Srbije.

Na primer, Under Armour uglavnom isporučuje robu za 2-3 radna dana a Victoria’s secret za oko 5-7 radnih dana. Ukoliko si kupio/la jedne UA patike i garderobu na Victoria’s secret sajtu sva roba će biti poslata tek kada pristigne porudžbina sa Victoria’s secret sajta plus jedan dan za spajanje paketa.

Da li robu u USA preuzimate i šaljete vikendom?

Ne, roba se preuzima u naš magacin i šalje ka Srbiji isključivo radnim danima. Vikendima kao i američkim državnim praznicima roba se ne preuzima i ne šalje ka Srbiji.

Da li Američki poštar garantuje da će originalno pakovanje biti neoštećeno/neotvoreno?

Ne. Američki poštar po pravilu ne otvara originalno pakovanje osim ukoliko to korisnik nije zatražio. Američke carinske službe i srpska carinska služba imaju zakonsko pravo i obavezu, da ukoliko smatraju da je to neophodno, otvore originalno pakovanje i provere sadržinu.

Američki poštar ganratuje da neće biti oštećenja same robe ali ne može da garantuje za oštećenu ambalažu ili da će pakovanje biti fabrički zatvoreno.

Da li mogu da odustanem od kupovine i ako sam potvrdio i platio za kupovinu?

Da, ali samo ukoliko tvoja porudžbina već nije poslata u Srbiju. S obzirom da je porudžbinu potrebno vratiti prodavcu ti snosiš sve troškove vraćanja uvećane za $5 naše provizije. Svi troškovi vraćanja su jasno iskazani sa sajtu svake prodavnice.

Neke prodavnice, kao na primer, eBags, Amazon (samo za Prime stvari), Nike i druge, imaju besplatno vraćanje dok druge prodavnice često imaju fiksnu cenu za vraćanje. Za vraćanje robe eBay prodavcima uglavnom sam snosiš sve troškove vraćanja ali ima i izuzetaka i to uvek zavisi od prodavca.

Nakon što odbijemo našu proviziju od $5 i sve troškove vraćanja robe prodavcu, ukoliko ih naravno ima, mi ćemo ti sav preostali iznos refundirati.